Reforma stavebného práva

Reforma stavebného práva

Predpredaj
Autor:JUDr. Martin Píry, PhD.
Edícia:Monotematika
Právna oblasť:Správne právo
Rok vydania:2024
Vydanie:1.
Počet strán:248
Väzba:Mäkká
ISBN:978-80-8186-173-4

Publikácia, ktorá sa k vám dostáva, si kladie náročný cieľ vystihnúť kritické momenty reformy stavebného práva a pripravovaného zákona tak, aby súčasne:

a) poskytla ucelenú právnu argumentáciu pre obce a mestá, stavebníkov aj študentov stavebných a právnických fakúlt;

b) kormidlovala medzi rôznymi výkladmi už etablovaných inštitútov, ako aj nových, ktoré doteraz právo nepoznalo, a to najmä s akcentom na nie vždy šťastnú terminológiu najmä reformy z roku 2022.

Naša publikácia je reakciou na dopyt trhu po orientácii sa v medziobdobí.

Výber tém zodpovedá skúsenostiam autora s právnou praxou.

Výber judikatúry, ktorá je vždy sústredená za každou časťou publikácie, má hlavne cieľ podporiť argumenty uvedené v textovej časti alebo upozorniť na iné právne otázky. Vzhľadom na vývoj legislatívy nie je možné štandardným spôsobom použiť judikatúru, a to najmä z dôvodu, že k novej legislatíve judikatúra ešte ani nemôže byť. Použitie judikatúry sa niekedy viaže k abstraktným princípom, ktoré sú ale kľúčové pre použitie v rámci právno-aplikačnej praxe. Okrajovo autor využil aj českú judikatúru. Použitie českej judikatúry je niekedy podrobené kritike. V rámci ustálenej rozhodovacej činnosti najmä najvyšších súdnych inštitúcií, ako sú NSS SR a ÚS SR, však v rozhodnutiach autor vidí mnohokrát inšpiráciu rozhodovacou činnosťou a doktrínou z Českej republiky.

Publikácia obsahuje 48 rozhodnutí súdov ÚS SR, NS SR, NSS SR, ÚS ČR a NS ČR.

Pevne veríme, že naša publikácia prispeje k rozvoju slovenského stavebného práva v súlade s požiadavkou na právny štát a ústavnosť a zákonnosť rozhodovacích procesov vo verejnej správe.

Obsah

1 Úvod do reformy stavebného práva 

Súvisiaca judikatúra 

2 Organizácia verejnej správy v nových právnych predpisoch 

Súvisiaca judikatúra 

3 Územný plán 

Súvisiaca judikatúra 

4 Záväzné stanovisko 

Súvisiaca judikatúra 

5 Stavba a obydlie 

Súvisiaca judikatúra 

6 Účastník konania, námietky a ochrana pred zneužitím práva 

Súvisiaca judikatúra 

7 Významné a strategické investície 

Súvisiaca judikatúra 

8 Základné body pripravovanej novej legislatívy 

Zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) 

Zákon č. 200/2022 Z. z. o územnom plánovaní 

Vyhláška č. 392/2023 Z. z. Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky o obsahu a spôsobe spracovania územnoplánovacej dokumentácie a o územnoplánovacích podkladoch a všeobecných požiadavkách na priestorové usporiadanie územia a funkčné využívanie územia 

 

Termín distribúcie 11. 11. 2024.

 

 

40,00 € s DPH36,36 € bez DPH
1 ks
Vecné bremená

Vecné bremená

Autor:JUDr. Dušan Kucbel
Rok vydania:2023
Počet strán:264

Predkladané dielo prináša praktický náhľad do problematiky vecných bremien ako vecnoprávnych obmedzení vlastníckeho práva. Cieľom autora bolo zosumarizovať čo najširšie množstvo praktických prípadov a ich riešení, ktoré má napomôcť právnej praxi. Základom tohto diela judikatúra, a to najmä tzv. vlastníckeho senátu Najvyššieho súdu Českej republiky, ktorá tvorí primárny zdroj tohto diela. Dielo poskytuje tiež kritické názory k známej a publikovanej judikatúre Slovenskej republiky, najmä k spôsobu vedenia sporov pred súdmi, ako aj vydržaniu vecných bremien. Čitateľ tu nájde aj vzory žalobných návrhov, návod, akým spôsobom má uplatňovať subjekt z vecného bremena svoje nároky a s tým spojené ďalšie procesné aspekty konaní o vecných bremenách pred súdmi. Ide o praktickú príručku, ktorej použitie by malo nájsť svoje uplatnenie v právnej praxi.

40,00 € s DPH36,36 € bez DPH
1 ks
Zákon o obecnom zriadení - Komentár

Zákon o obecnom zriadení - Komentár

Autor:prof. JUDr. Soňa Košičiarová, PhD.
Rok vydania:2023
Počet strán:376

Komentár k zákonu SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení zahŕňa ústavnoprávne i medzinárodnoprávne východiská ako rozsiahlejší a nevyhnutný základ pre právne bezchybnú interpretáciu ustanovení zákonnej úpravy právneho postavenia obcí a miest na Slovensku. Výklad paragrafového znenia zákona je napísaný stručne a zrozumiteľne. Ponúka precízne spracovaný zoznam súvisiacich ustanovení zákona a súvisiacich právnych predpisov.
Text sa člení podľa jednotlivých častí zákona, odsekov a písmen v rámci paragrafov. Vzhľadom na to, že obce a mestá sú podľa § 4 písm. b) Správneho súdneho poriadku orgánmi verejnej správy, ktorých rozhodnutia, opatrenia a iné zásahy sa preskúmavajú v správnom súdnictve, text komentára zahŕňa aj súvisiace vysvetlivky k ustanoveniam tohto osobitného zákona. Týkajú sa špeciálnej úpravy konaní vo veciach územnej samosprávy (§ 312a – § 374).
Okrem kľúčových súdnych rozhodnutí komentár obsahuje aj odkazy na publikované príspevky právnej teórie a na úpravu nových inštitútov vo všeobecne záväzných nariadeniach a vnútorných predpisoch obcí a miest, ktorých využitie v praxi odporúča aj Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti. Život v obciach a mestách neustále prináša nové otázky vo veciach aplikácie zákona SNR č. 369/1990 Zb. Najväčšou inšpiráciou pre zákonodarcu a pre právnu teóriu je prax.
Právny stav k 1. júlu 2023.

55,00 € s DPH50,00 € bez DPH
1 ks
Katastrálny zákon - Komentár

Katastrálny zákon - Komentár

Novinka
Autor:JUDr. Jana Dráčová, Mgr. Andrej Polák
Rok vydania:2024
Počet strán:492

V Ústave Slovenskej republiky je právo vlastniť majetok zakotvené ako základné ľudské právo v čl. 20. Pri vlastníctve nehnuteľností sa s ním spája aj evidencia, ktorú vykonáva Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky prostredníctvom okresných úradov v katastri nehnuteľností. Pravidlá jeho fungovania obsahuje katastrálny zákon, jeho vykonávacia vyhláška a spravovací poriadok.
Ponúkame vám komentár katastrálneho zákona, v ktorom je spracovaný výklad zákona od času jeho vzniku s dôrazom aj na praktické skúsenosti s jeho aplikáciou.
Tento komentár prináša tak znenie zákona a komentovanie jednotlivých ustanovení, ako aj prehľad judikatúry a názorov ústredného orgánu štátnej správy na úseku katastra, ktoré sú uverejňované v Katastrálnom bulletine.
Cieľom komentára je byť dobrou a spoľahlivou pomôckou pri výklade katastrálneho zákona v bežnej praxi.
Právny stav k 1. 4. 2024.

 

50,00 € s DPH45,45 € bez DPH
1 ks